Kresovanje 2023

30.4.2023 – 1.5.2023

Letos sva se odločila, da obiščeva prvomajsko kresovanje – in sicer v Gornji Radgoni. Ko sva se pogovarjala, sva ugotovila da pravzaprav nobeden od naju še ni bil nikoli na kakšnem kresovanju. Na lokalnem kurjenju kresa že, na pravem kresovanju pa še nikoli.

Popoldne sva se odpeljala z najinim VanEk-om proti Ptuju po stari cesti – saj letos še nisva kupila vinjete. Proti večeru prispeva v Gornjo Radgono in kot dobra gospodarja najprej najdeva prostor za spanje – ob bližnjem ribniku na velikem parkirnem prostoru pri ribiškem domu.

Odpraviva se v mestni park, kjer bi se naj začelo kresovanje. Vidiva prižgane bakle, tudi “pleh muzika” že igra. Sprevod se počasi pomika v taktu godbe na pihala.

Skoraj se je že stemnilo, ko po dobrih dvajsetih minutah pridemo do vzorno postavljenega kresa v obliki pagode. Nosilci bakel se postavijo v krog in s svojimi baklami zanetijo kres pod budnim očesom lokalnih gasilcev in seveda ob spremljavi pihalnega orkestra.

Pagoda se veličastno vžge. Plamen se vije visoko v nebo.

Malo stran od ognja pa je že pripravljen oder, kjer nas je navzoče pozno v noč zabaval Vili Resnik.

Na prvega maja dan se odpraviva na kolesarsko raziskovanje Radgonskih Goric. Pot se vije med nepreglednimi vinogradi, ki v tem času šele poganjajo. Bilo bi se zanimivo vrniti v te kraje, ko bo čas trgatve.

Po končanem kolesarjenju si ogledava še Gornjo Radgono. Lepo mesto, ki se dobro razvija. Odkolesariva tudi do gradu – ki pa naju razočara, saj tudi za ogled parka zahtevajo vstopnino. Iz principa se za ogled ne odločiva.

Popoldne se odpeljeva proti domu. Ker se po jugu Avstrije voziva zelo redko, se odločiva za to pot, ki se vije po vzornih avstrijskih cestah.

Ko bi v kraju Aibl morala zaviti levo proti Radljam ob Dravi – zavijem desno proti Lavamundu. Po tej cesti še nikoli nisem vozil. Bilo je vredno. Lepa alpska cesta se vzpne čez 1300 m visoko. Ob cesti tu pa tam še leži sneg. Cesta pelje mimo mikavnega jezera Stausee Soboth. Sigurno ga prideva enkrat poleti preveslat.

Cesta se v strmin serpentinah spusti do Lavamunda. Sedaj je razrešena uganka, kam pelje prva cesta desno, ko prideš v Lavamund iz naše strani.

Pred mejo si skuhava v najinem VanEk-u še kavico, si ogledava splav na Dravi, mimo katerega sva pred časom že veslala, ter se odpeljeva proti domu.