Krk

Takoj po novoletnih praznikih sva se odločila, da malo bolj pohodniško obdelava Krk. V torek popoldan se odpeljeva od doma, prenočiva pri gradu Kostel, drugo jutro pa si pri Krčkem mostu privoščiva drugo kavo.

Kljub temu, da je že precej pozno, se vseeno odločiva, da obiščeva dva najvišja vrhova na Krku – Obzova in Veliki vrh. Pot je zanimiva, greje pa naju januarsko sonce s 15 stopinjami celzija.

Do VanEka se vrneva ob sončnem zahodu. Nadaljujeva do Baške, kjer si najdeva mesto za prenočevanje.

Seveda je ob morju. Zvečer se sprehodila po popolnoma prazni Baški, ki pa je vseeno lepo novoletno okrašena.

Zjutraj (četrtek) naju pričaka meglen dan. Tudi rosi. Kljub temu se odločiva, da obiščeva bližnje hribe. Tu smo že plezali pred slabimi desetimi leti. Tokrat pohodniško obdelava jugovzhodni del.

Na grebenu najdeva zanimive steklene črepinje. Sprašujeva se o njihovem nastanku.

V dolini ugotoviva, da so to ostanki od skulpture “Kapi”- steklene krogle (link), ki pa so jo vandali razbili (link).

Na Krku izvira edina omembe vredna reka s stalnim vodotokom na Hrvaških jadranskih otokih – Suha Ričina imenovana tudi Vela Rika – in želela sva obiskati njen izvir. Avto pustiva na parkirišču športnega plezališča in se odpraviva po označeni poti.

Pot pelje mimo zanimive skale imenovane Baba

Na izviru sva sicer razočarana – saj voda ne izvira iz pobočja, ampak se pojavi malo nižje kot močvirje. Blizu izvira tudi raste več kot 500 let star hrast.

Vračava se nazaj proti prelazu Treskavac, na katerem stoji spomenik glagolici.

Treskavac – spomenik Glagolici

Popoldan se sprehodiva še mestu Krk, ki v živi v zimski in praznični osamelosti. Spomnim se, kakšna gneča je tukaj poleti.

Mesto za parkiranje in spanje si najdeva v Malinski – na osamljenem parkirnem prostoru nekdanjega gigantskega turističnega kompleksa.

Haludovo je nekdanji socialistični turistični objekt, ki ja danes v ruševinah. Spomnim se decembra 1983, ko sem v tem hotelu enkrat prenočil. Bil je res super urejen objekt. Ogledava si ostanke hotelskega objekta, ki so skoraj nezaščitene.

Sprehodiva se še po Rajski cesti. To je prijetna potka ob morju, ki se začne v Haludovem in te pripelje do Njivic. Dolga je slaba 2 kilometra, po njej pa poteka tudi pot Camino Krk.

Popoldan si ogledava še Vrbnik. Najdeva znamenito ulico, ki je med najožjimi na svetu, ki je široka le 43 cm.

Pogledava še skrito plažico ob pristanišču, do katere prideš skozi tunel v skali.

Izlet se končuje – proti večeru se odpeljeva proti Pivki, kjer ob “najinem” gradu Kalc še zadnjič prenočiva.

1 comment

  1. Aha, to je to. Steklena krogla torej! Vaju spremljava; uživajta še naprej – Krk je veeeelik! LP L

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja