Komna

9.3. – 12.3. 2023

S PD Nova Gorica in PD Telekom Celje smo se podali na turno smučarijo na Komno, kljub precej slabi vremenski napovedi. Pot smo si olajšali tako, da smo večino prtljage pripeljali na kočo po tovorni žičnici. Odločitev je bila več kot odlična, saj je pot na Komno dolga dobri dve uri in pol, premagaš pa malo manj kot 1000 višinskih metrov.

Na koči nas je čakala večerja in prenočišče.

Naslednje jutro nas je pričakalo malo megleno in vetrovno vreme. To nas ni oviralo in podali smo se na prvo turno turo. Odšli smo proti Bogatinskemu sedlu.

Proti opoldnevu se je megla počasi poslovila, mi pa smo se odsmučali do koče pod Bogatinom, kjer nas je čakal vroč zakuhanček. Zunaj je pričelo snežiti, tako da slabe vesti kljub vsemu nismo imeli. Ko smo se vrnili nazaj na našo kočo, se je vreme že dodobra umirilo in iz sobe nas je pričakal lep pogled na Bohinjsko jezero.

Drug dan nas je pričakalo čudovito jutro. Tokratna tura je bila planira na Mahavšček. Po lepi sončni pokrajini smo pridobivali na višini.

Z višino je sneg postajal bolj leden. Zimska idila pa je bila pravljično čudovita.

V daljavi smo videli druge turne smučarje, nekateri so že smučali. Ker pa včasih ne gre vse po načrtih, je mene zažel žuliti pancer in približno 150 v.m. pred vrhom sva se obrnila in odsmučala nazaj. Močno sonce je že precej zmehčalo sneg na prisojnih pobočjih, na osojnih pa je bil še prijetno trd.

Lep dan smo zaključili z druženjem in večerjo. Koča je bila polna tudi drugih planincev in turnih smučarjev, saj je Komna pravi raj za turno smučanje.

Nedeljsko jutro se ni izneverilo in spet je bil čudovit dan. Ker smo popoldan že morali zapustiti Komno, smo odšli na krajšo turo – proti Lanževici – oziroma šli smo do najhladnejše točke v Sloveniji – Mrzla Komna. Tokrat smo šli skupaj turni smučarji in krplarji.

Kot se vidi na slikah, je bil dan res čudovit in v dobri družbi je hitro minil čas. Treba je bilo misliti na odhod, saj so prijatelji iz PD Nova Gorica ravnali osveščeno in so se v Bohinjsko Bistrico iz Nove Gorice pripeljali z vlakom – in so bili za odhod domov vezani na vozni red vlaka.

Preživeli smo zelo lep podaljšan vikend. Hvala PD Nova Gorica in hvala PD Telekom Celje za organizacijo in vse skrbi. Ostal bo lep spomin in plan, da se drugo leto spet srečamo.