Pag

Otok Pag sva tokrat zastavila malo drugače. Odločila sva se, da ga spoznava bolj pohodniško. Ker od doma odideva zvečer, prespiva pri gradu Kostel, da bova drug dan čim prej zagledala morje in prispela na Pag. Zato tudi izbereva trajekt, ki prihrani kar 150 km poti.

Začneva na skrajnem severu otoka – v LUN-u

Lun

Drug dan si ogledava Lunske masline – oljke stare več kot 2000 let.

Na spletu prebereva, da je posebna znamenitost otoka “Paški trokut“. Napotiva se tja – najprej s kolesom, potem pa pa še dobre pol ure peš. Naju ni preveč prevzel.

Blizu Metajne – bolj točno v zalivu Ručica najdeva primerno mesto za spanje, saj je na izhodišču zanimive poti Life of Mars. To je zanimiva pohodna pot dolžine 12 ali 16 km, ki premore tudi ferato.

Ručica
Life of Mars

Sreča je, da je september. Težko si predstavljam opraviti to pot pri 35 stopinjah. Ferata je kar zahtevna, čeprav poteka tik nad morjem. Ocenjena je D/E – zato je ne podcenjujte. Ampak padec je predvsem moker.

Naslednji dan osvojiva najvišji vrh Paga – Sv.Vid. Na njega vodijo tri poti – midva tokrat izbereva pohodno – iz AC Šimuni. Razgled je lep na vse strani.

Obiščeva še mesto Pag in najdeva lepo plažo v bližini Povljane.

Naslednji dan si ogledava še trdnjavo Fortica – tik ob paškem mostu. V Maslenici se še ohladiva v morski vodi, nato pa se po stari Lički magistrali preko Plitvic vrneva v Slovenijo. Ker se nama še ne da domov, prespiva še v Metliki.

Tehnični podatki poti: